Londoni bartenderek tapasztalatai

Jomagam is bartenderkent kezdtem londoni palyafutasomat, mint oly sokan masok akik ebbe a varosba jonnek egy jobb jovo, fantasztikus tanulasi lehetosegek (elettol, nem a sulipadbol) es tapasztalat szerzes indokaval. Az Astor Museum Hostelben a British Museum mellett is ahol mar par honapja elek, szamtalan bartenderrel elek egy fedel alatt, akik tenyleg a vilag majdnem minden szegletebol erkeztek. Van itt Litvaniabol, Del-Afrikabol, Ausztraliabol, Franciaorszagbol, Olaszorszagbol kepviseloje ennek a szakmanak, es meg sorolhatnam a nemzetisegeket. Ugyan mind mas es mas hatterrel rendelkezunk, mas tapasztalatokat hoztunk az otthonunkbol magunkkal, egy dolog mindegyikunk eleteben ugyan az. A nap vegen amikor talalkozunk egymassal a hostelben, es megosztjuk az aznap tortenteket heccelesek es nevetesek kozott, kiderul hogy a tapasztalatok, a velunk mint barosokkal valo banasmod (a vendegek reszerol), kisertetiesen hasonlit a masik bartender elmenyeihez, barmelyik barban is dolgozik.

post1

Ezert gondoltam hogy osszeirok egy listat, amit mint fizeto vendeg erdemes szem elott tartani, arra az esetre, hogyha valaki a londoni barokban, pubbokban, vagy clubbokban all a barpult elott. Olykor tobb tucat magaval turelmetlenul varakozva arra hogy vegre leguritson egy frissito italt, vagy eppenseggel cafat reszegre igya magat a haverokkal, mint egy igazi jo britt allampolgar, bizony erdemes szem elott tartani, hogy aki az italt kiadja nekunk egy emberi leny, annak minden elonyevel es hatranyaval.

– Van egy jo mondas: “Even a toilet can serve only one asshole at a time”. Vagyis, ne viselkedj asshole-kent, es megkonnyited a sajat, de legfokeppen a baros eletet is.

– Mikor ott allsz mar 10 perce a barpultnal, es vegre te vagy a soron kovetkezo, ne akkor kerdezd meg a haverjaidat, vagy a baratnoidet hogy mit kernek. Arra ott volt az elmult 10 perc. A vendegek nem rad lesznek iszonyat idegesek, mert teged nem latnak a tomegben. Mi, a barosok vagyunk a szemuk elott, es rajtunk fogjak kitolteni haragjukat, nem rajtad. Tudd, hogy mit akarsz mire rad kerul a sor.

– Kezeld ugy a bartendered, mint a legjobb baratodat, aki hozzasegit ahhoz hogy egy elvezetes ested legyen a barataid tarsasagaban. Halas lesz erte.

– Latunk teged. Nem kell behajolni a barpulton at, es lobogtatni a zold hasut ahhoz hogy tudjuk italt szeretnel. Nem vagy vele egyedul. Epp itt van a baki, hogy elotted valoszinu 15-20 ember erkezett a barpulthoz, ugyanazzal a cellal mint te.

– Ha a bar amit aznap este kiszemeltel magadnak a Sohoban van, bizony draga lesz az ital, folosleges csodalkozni rajta.

– Nem mi arazzuk be az italokat. Mi csak kiszolgalunk teged. Alkudozni folosleges, es mergesnek lenni rank a draga ital miatt pedig nem tul celra vezeto.

– A barosok fizetese is alulrol nyaldossa a beka feneket, ugyhogy minden borravalot boldogan elfogadunk ha arra erdemesnek talaltad a kiszolgalast.

– Legyel udvarias velunk, legyszives. Harom dolgot erdemes megjegyezni minden vendegnek. Keresd te is a tekintetunket, es nezz a szemunkbe amikor kered az italodat. Igy nem olyan mintha targy lennenk a szamodra. Legyszives, hasznald a ket varazsszot gyakrabban: “Please” , “Thank you”.

– Annyira kevesen teszik meg, hogy szinte arcra megjegyezzuk azt aki a Barban vagy a Pubban visszahozza az ures poharat a pulthoz, ezzel megkonnyitve a munkankat. Erdemes egyszer ketszer kiprobalni, es begyujteni a baros elismero tekintetet a nemes cselekedetert.

– Ha tul reszeg vagy, bizony megtagadhatjuk a kiszolgalasodat. Te sem szeretsz hanyast takaritani.

post2

Megegyszer, ez nem csak as itt eltoltott honapok sajat magam tapasztalata, hanem par tucatnyi baros baratom torteneteinek tanulsaga, es nem csak a londoni ivo-vendeg kulturara igaz.

Erdemes megszivlelni ezeket, barhol jarjunk is a vilag barjaiban.

Drink responsibly, and practice safe sex.

 

David Rudolf

Astor Hostels - Loving London

Astor Hyde Park Hostel

Take a tour inside Astor Hyde Park Hostel   Astor Hyde Park Hostel in London is the newest addition to the Astor Family. Still boasting its stunning original features, the hostel is a Victorian Town House on a quiet tree-lined boulevard. Helping Astor Hostels to win...

Astor Museum Hostel

Take a tour inside Astor Museum Hostel One of the oldest low budget hostels in London, Astor Museum has been helping weary backpackers and travellers loosen up since 1977!  The location of this hostel makes it one of the best value hostels in London central....

Astor Queensway Hostel

This boutique budget hostel, formerly named Astor Quest, is located in the bustling neighbourhood of Bayswater and has been welcoming backpackers through its doors for over 20 years. With 100 beds, this hostel is charming, welcoming and set in a quiet street minutes from Hyde...

Astor Victoria Hostel

Take a tour inside Astor Victoria Hostel The largest of our budget accomodation, split across two adjoining buildings, the atmosphere can be described as laid back and an ideal place to meet new friends.  We have been operating here for close to 15 years, with...